top of page

Velkommen til nyt ferieår – har du styr på dine medarbejderes restferie?

Vi kunne den 1. september byde velkommen til et nyt ferieår. Det betyder, at du som arbejdsgiver skal til at tænke på dine medarbejderes restferie – hvis de har noget restferie tilbage? Eller måske restferie fra året før?

 

Restferie, er der noget tilbage?


Dine medarbejdere optjener 25 feriedage i løbet af ferieåret. Optjeningsperioden som er relevant lige nu, går fra den 1. september 2023 frem til og med den 31. august 2024. Afholdelsesperioden løber frem til årets udløb, altså den 31. december 2024.


Ud af de 5 ugers ferie dine medarbejdere kan optjene, vil det kun være muligt at overføre (eller få udbetalt) 5. ferieuge. Har dine medarbejdere feriedage tilbage fra perioden, skal der altså tages stilling til den 5. ferieuge. Det er som nævnt muligt, at få ferie udover 4 uger overført til næste afholdelsesperiode der løber fra den 1. september 2024 frem til og med den 31. december 2025. Det er dog vigtigt at bemærke, at det kræver en aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder for at få 5. ferieuge overført.


Hvis der ikke er indgået aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder om overførsel senest den 31. december, så skal restferie udbetales senest den 31. marts.


Det behøver ikke at være en hel uge som overføres eller udbetales. Hvis du som medarbejder har afholdt 22 feriedage, så vil det kun være 3 feriedage du kan få overført eller udbetalt.


Som nævnt opspares der 5 ugers ferie på et år, og maksimalt kan der overføres/udbetales 1 uge, nemlig 5. ferieuge. Hvis der forsat er dage tilbage fra de resterende 4 uger, skal disse dage indbetales til Arbejdsmarkedets Feriefond eller til en lignende privat feriefond.



Hvad med restferie fra tidligere år?


Det vil være muligt at få overført mere end 5. ferieuge, hvis du sidste år også fik overført restferie.

Det kan være, at du sidste år fik overført hele 5. ferieuge, og du kun har afholdt 23 dages ferie i indeværende ferieår. Så vil det altså være muligt at få overført samlet 7 feriedage til næste års ferieperiode.


  • Nogle overenskomster kan dog have en begrænsning på fx maks. 10 dage.

  • Ferieloven derimod sætter dog ingen begrænsning for hvor længe medarbejderen kan overføre restferie.



Konsekvenser for både arbejdsgiver og medarbejder


Hvis du som arbejdsgiver ønsker, at medarbejderne skal afholde deres resterende feriedage, skal du varsle det senest 1 måned før den planlagte ferieperiode begynder. Det er i overensstemmelse med Ferielovens regler. Hvis ikke varslet gives inden for tidsrammen, kan medarbejderen få overført ferien ved aftale eller få dem udbetalt. Hvis arbejdsgiveren ikke overholder varselsreglerne, kan der opstå tvister eller juridiske konflikter, som kan være tidskrævende og dyre for både virksomheden og medarbejderne. Derfor anbefales det stærkt, at arbejdsgivere holder sig ajour med de relevante regler og retningslinjer inden for ferielovgivningen.


Det er vigtigt at du som arbejdsgiver er opmærksom på disse regler for at sikre en glat og juridisk korrekt ferieplanlægning. Selvom det kan virke som en udfordring at koordinere medarbejdernes fravær, er det vigtigt det bliver gjort i tide, da det har konsekvenser for både arbejdsgiver og medarbejder hvis deadlines ikke overholdes – som nævnt skal der være aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder ved overførsel af ferie inden den 31. december – hvis ikke dette er gjort, så skal medarbejderen have resterende feriedage udbetalt.


Vil du vide mere, så læs mere her.

Comments


bottom of page